maandag 11 februari 2008

Hoe kies je een muis die je helpt RSI te voorkomen?

Bij het kiezen van een muis gaat men vaak af op het ergonomische design van een muis. Per slot van rekening zullen de makers er wel goed over nagedacht hebben. Maar er zijn zo ontzettend veel verschillende muizen. Hoe kom je erachter welke geschikt is voor jou?

Een goede muis kun je vanuit je bovenarm aansturen
Je arm behoort te bewegen vanuit de bovenarm, met de pols zoveel mogelijk stabiel. In de bovenarm zit het schoudergewricht met daaromheen een aantal grote spieren. Deze spieren kunnen, bij goed gebruik, de hele dag repeterende bewegingen maken zonder dat het RSI klachten oplevert. Door vanuit je bovenarm te bewegen hoeft de pols niet te scharnieren. Probeer maar eens uit. Je vermindert hiermee het risico van pijn in je onderarm, pols en hand.

Een muis moet je helpen om je pols stabiel te houden

Je moet de muis zo vast kunnen pakken dat je pols stabiel en recht kan blijven, ook als je de muis beweegt. Hiermee voorkom je dat de pezen, zenuwen en bloedvaten die door de pols lopen afgekneld worden. Je zult merken dat veel ergonomisch vormgegeven muizen ervoor zorgen dat je pols in een vaak onnatuurlijke stand gedwongen wordt. Belangrijk bij het ‘passen’ van een muis is om goed na te gaan of je pols recht staat en of deze recht blijft bij het bewegen en klikken.

Wanneer staat je pols recht?

Als je je een beeld wilt vormen van wat een rechte pols is, kun je hier klikken. Op deze pagina vind je onder de link ‘de pols’ afbeeldingen van een rechte en een gebogen pols.