woensdag 19 november 2008

Pauzesoftware en toch RSI-klachten

Waarom krijgen mensen die zich aan de ’regels’ van de pauzesoftware houden toch RSI-klachten? Dat kan gebeuren als de oorzaak van de klachten niet zit in het houden van te weinig pauzes, maar in de manier waarop je beweegt. Een paar weken geleden werd ik door een bedrijf gevraagd om een webdesigner te helpen die al geruime tijd pijn had in zijn schouders. Om de klachten te verminderen had hij pauzesoftware geïnstalleerd. Hij hield zich nu al twee weken aan de ’regels’, maar hij merkte geen verschil voor zijn schouderklachten.

Toen we eens goed gingen analyseren hoe hij zijn schouderspieren gebruikte, bleek dat hij niet alleen bij het computeren maar ook tijdens pauzes continu zijn schouders opgetrokken hield. Hierdoor bleven zijn schouderspieren de hele dag een klein beetje aangespannen. Omdat het niet de functie is van deze spieren om de hele dag te spannen, kreeg hij klachten. Nadat hij had geleerd om zijn schouders te ontspannen bij zowel het werken als tijdens andere activiteiten, verdwenen na een paar dagen zijn klachten.

Als de oorzaak zit in je manier van bewegen of bijvoorbeeld in de instelling van je werkplek dan is pauzesoftware niet de oplossing. Het is dus heel belangrijk om eerst uit te zoeken wat de oorzaak is van je klachten voordat je actie gaat ondernemen.

Leer jezelf aan om de signalen van je lichaam goed aan te voelen. Als je merkt dat je je spieren aangespannen houdt tijdens het werk en tijdens de pauze, zoek dan iemand die je kan leren hoe je je spieren kunt ontspannen. Hou goed in de gaten wanneer je moe wordt of merkt dat je steeds verder onderuit gezakt gaat zitten werken. Dat zijn de momenten om pauze te houden. Gebruik pauzesoftware als het je echt niet lukt om zelf aan te voelen wanneer je rust moet nemen.