woensdag 26 mei 2010

Vrijen de oorzaak van RSI?

Regelmatig speuren wij het web af naar nieuwe informatie en onderzoeken die gedaan worden naar RSI. Op die manier blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkeling en inzichten die we vervolgens weer kunnen meenemen in onze cursussen. Maar onlangs kwam ik een artikel tegen waarbij ik na het lezen ervan als eerste naar de datum keek om te checken of het op 1 april was uitgebracht. Tot mijn grote schrik was dat niet het geval.

Het artikel is al een paar maanden oud maar we vonden het toch de moeite waard om er nog even op te reageren.

Het artikel vermeld dat RSI wordt veroorzaakt door het steunen op de polsen tijden het vrijen. ‘Omdat de stijging van het aantal patiënten samenvalt met de lancering van nieuwe medicatie als Viagra tegen erectiestoornissen, leidt de onderzoeker af dat seks de oorzaak is.’ ‘Ook de obesitasepidemie zou voor een stijging zorgen, want dit zorgt nog eens voor extra gewicht op de polsen.’Met name de missionarishouding zou erg ongezond zijn, stelt de onderzoeker.

De conclusies die in dit onderzoek worden getrokken zijn aan de ene kant hilarisch en aan de andere kant ook droevig om dat met dit soort berichtgeving RSI-patiënten mogelijk belachelijk worden gemaakt.

Wij hebben bij Interfysiek de afgelopen jaren honderden mensen van hun RSI-klachten afgeholpen. Bij al deze mensen was de oorzaak van de klachten een geautomatiseerd onnatuurlijke manier van bewegen. Vaak in combinatie met een verkeerd ingestelde werkplek. Door de oorzaak aan te pakken lukt het om de klachten onder controle te krijgen. Wij durven te stellen dat sex niet de oorzaak is van RSI. Sterker nog wij denken dat sex eerder een positief dan een negatief effect heeft op RSI-klachten.

Je kunt het bericht hier nalezen.  (Helaas is dit artikel offline gehaald) Als je een beetje googled vind je nog meer artikelen over dit onderzoek.