dinsdag 31 augustus 2010

Waarom (rsi-) klachten vaak terugkomen

Misschien heb je al van alles geprobeerd om van die vervelende pijn in je nek, schouders en armen af te komen. Je hebt er van alles over gelezen, je bent gemasseerd, gekraakt en hebt zelfs medicijnen geslikt. Iedere keer had je weer het idee dat het zou helpen, maar toch kwamen de klachten weer terug. Met de jaren lijkt het wel of de klachten zelfs steeds erger worden.

Er lopen duizenden mensen in Nederland rond met dit probleem. Vooral mensen die veel met de computer werken hebben er last van. Veel therapieën geven een tijdelijk effect. Als de spieren bijvoorbeeld gemasseerd zijn, heb je direct daarna vaak een lekker ontspannen gevoel. De doorbloeding neemt toe en het lijkt erop dat de klachten verdwijnen.
Als het lukt om die ontspanning vol te houden, dan zullen de klachten ook echt wegblijven. Maar daar zit nou juist vaak het probleem.

Nadat er tijdens een behandeling ontspanning is ontstaan in de spieren, gaat het lichaam automatisch weer terug naar het patroon waaraan het gewend is: spanning. Dat komt doordat de manier waarop je beweegt, staat geprogrammeerd op je hersenschors. Dat systeem zorgt ervoor dat je niet hoeft na te denken over hoe je beweegt, maar dat het bewegen vanzelf gaat. Dat is natuurlijk een fantastisch systeem, want daardoor kun je bijvoorbeeld een wandeling maken en tegelijk ergens anders aan denken of een praatje maken. Maar als er staat geprogrammeerd dat bij alle bewegingen die je maakt je nek- en schouderspieren gaan aanspannen, dan heb je een probleem. Deze spieren zijn er namelijk niet voor gemaakt om continu aan te spannen, en gaan na verloop van tijd pijn doen.

Klachten die veroorzaakt worden door een geautomatiseerde manier van bewegen, gaan niet over als je je manier van bewegen niet verandert.
Hiervoor zul je eerst moeten weten wat je moet veranderen en hoe je dat moet doen. Het is erg lastig om dit gedeelte zelf op te lossen, omdat je manier van bewegen immers geautomatiseerd is. Hierdoor voel je niet wat je verkeerd doet. Dat is iets waar Interfysiek je bij kan helpen. En als je eenmaal weet hoe je moet bewegen, moet je zorgen dat je je nieuwe manier van bewegen blijft volhouden. Als je langdurig op een andere manier beweegt, dan zal die manier van bewegen automatiseren, waardoor je er steeds minder over hoeft na te denken. Je lichaam past zich aan aan het nieuwe bewegingsgedrag en de klachten zullen verdwijnen.

Je kunt zelf iets doen aan je klachten.
Voel goed in je lichaam naar wat jouw bewegingsgewoontes zijn. Je kunt zelf vast wel een aantal gewoontes ontdekken waarvan je weet dat ze niet goed zijn. Zoals onderuitgezakt zitten in de stoel, je schouders opgetrokken houden, steeds op hetzelfde been hangen bij het staan. Kijk eens of je een patroon kunt ontdekken van bewegingen die je steeds weer herhaalt. Kun je deze patronen doorbreken, dan kun je daarmee misschien wel meer bereiken dan met twintig massagesessies.