donderdag 22 november 2007
Heb je goeie of slechte pijn?
Heb je RSI klachten zoals nekpijn, pijn in de schouders, armen, polsen, ellebogen of uitstraling of tintelingen in de armen? Vooral bij mensen die al langere tijd last hebben van deze klachten komt de pijn soms opzetten op de meest onverklaarbare momenten en ook op de meest onverklaarbare plaatsen. Terwijl je achter de computer zit te werken krijg je ineens steken in je elleboog terwijl je de vorige dag nergens last van had. Een half uur later zijn de klachten weer verdwenen en voel je het ineens in je schouders. Of je krijgt ’s avonds, terwijl je lekker ontspannen op de bank zit tintelingen in je armen. Waarom krijg je pijn en wat moet je ermee?
Als we pijn krijgen proberen we dit zo snel mogelijk weg te krijgen.
Dat is natuurlijk ook logisch want pijn is vervelend. En meestal is het ook goed om pijn te vermijden zodat je geen blessures of verwondingen oploopt. Bij RSI klachten kan het zo zijn dat je de pijn tijdelijk kan verlichten door even op een bepaalde manier te gaan bewegen, of door de pijnlijke spieren even heel hard aan te spannen. Zo zie je bijvoorbeeld mensen die pijn in de schouders hebben de schouders vaak helemaal omhoog trekken om de pijn te verlichten. Of iemand die pijn in zijn armen of ellebogen heeft de armen helemaal tegen het lichaam aanhouden als zij iets moeten tillen. Alles om de pijn maar niet te hoeven voelen.
Het vermijden van de pijn kan er op lange termijn voor zorgen dat je de klachten in stand houdt. Mensen met klachten in de schouders en armen zijn geneigd om hun armen dicht bij het lichaam te houden en de schouders opgetrokken. Dit zorgt er voor dat de onderarmen en de schouders overmatig worden aan gespannen. Aan de andere kant zorgt het aanspannen er voor dat de pijn enigszins wordt gedempt. Als je jarenlang op die manier beweegt zal dat er voor zorgen dat de spieren, bloedvaten en zenuwen in het lichaam zich gaan aanpassen aan die manier van bewegen. Sommige spieren worden te kort, andere te zwak. Bepaalde bloedvaten kunnen gaan afknellen en zenuwbanen geven niet meer de pijnprikkels door die ze door moeten geven. Als zo iemand zijn schouder ineens gaat ontspannen en zijn armen op een natuurlijke manier gaat gebruiken dan zullen de te korte spieren rekpijn geven, de te zwakke spieren geven spierpijn. De bloedvaten die weer open gaan staan gaan tintelen en de zenuwbanen zorgen er voor dat alle pijn die in de jaren is opgebouwd ook echt gevoeld wordt.
Dat is over het algemeen geen prettig gevoel waardoor iemand niet uit zichzelf goed gaat bewegen.
Pas als je begrijpt waarom je pijn hebt kun je weten of je de pijn moet vermijden of niet.
Door te weten wat het verschil is tussen verschillende soorten pijn kun je bepalen of een beweging of activiteit goed voor je is of niet. Voorbeelden van verschillende soorten pijn zijn rekpijn, spierpijn, zenuwpijn, pijn door verkeerde belasting, pijn door afknelling of pijn door een verbeterde zenuwgeleiding. Misschien kun je zelf al wel bepaalde pijnen onderscheiden. Als je bijvoorbeeld flink gesport hebt dan kan het dat je de volgende dag spierpijn hebt. Die spierpijn is meestal na twee dagen weer weg. Dat is een pijn die een logisch gevolg is van goed bewegen. Als de spierpijn weg is dan zijn de spieren een beetje sterker geworden. Rekpijn kun je voelen bij rekoefeningen. Als je niet al te hard rekt kan dat geen kwaad. Als je rechtop zit of staat kan het zijn dat je je schouderspieren voelt rekken als je de schouders laat hangen. De spieren kunnen dan beter doorbloeden en eventueel herstellen. Als je koude handen hebt en ’s avonds op de bank worden ze ineens warm en gaan tintelen dan is dat een goed teken. Bloedvaten komen vrij te liggen waardoor de afvalstoffen uit de spieren kunnen worden gefilterd. Vrijkomende zenuwbanen kunnen een prikkelend gevoel geven.
Het allerbelangrijkste is te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Probeer te voelen of spieren aanspannen of ontspannen. Is de pijn het gevolg van te lang verkeerd bewegen? Dan zul je moeten zorgen dat je weer op een natuurlijke manier gaat bewegen zodat je lichaam zich weer kan herstellen. Voel je pijn omdat overbelaste spieren zich weer ontspannen? Dan hoef je alleen maar geduld te hebben en dan gaat het vanzelf weer over.
Heb je moeite om je klachten te verklaren en op te lossen? Interfysiek kan je leren om te begrijpen waarom je klachten hebt en wat je kunt doen om deze op te lossen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten