dinsdag 29 januari 2008

Wat doe je tijdens een pauze?

Veel variatie in bewegen draagt bij aan het voorkomen en oplossen van RSI, nek-, schouder- en rugklachten. Veel mensen nemen wel pauze, maar zorgen niet voor voldoende variatie. Dat kan tot gevolg hebben dat spierspanning die tot klachten leidt, niet afneemt. Als je bijvoorbeeld je schouders te veel aanspant achter de pc of laptop en je houdt ze ook gespannen als je koffie gaat halen, dan krijgen je schouders eigenlijk geen rust.

Koffie halen is onvoldoende variatie

Als je echt variatie wilt in bewegen, dan moet je in je pauzes ook écht op een andere manier gaan bewegen. Koffie halen of even naar de printer lopen is niet genoeg. Denk bijvoorbeeld meer in de richting van een potje tafeltennissen, darten, zwemmen, badmintonnen, voetballen of squashen. Of als je niet van sporten houdt - de ramen lappen, auto wassen, stofzuigen, vuilnis buiten zetten etc. Zolang je je armen, benen, rug, nek en schouders maar op een totaal andere manier gebruikt dan het statische gedrag achter de computer. Dus écht bewegen!

Maak van je kantoor een speeltuin

De meeste kantoren zijn strak ingerichte werktuinen die zijn ingericht om er zo ‘efficiënt’ mogelijk te kunnen werken. Hierdoor blijft er weinig mogelijkheid over om vrij te kunnen bewegen. Je komt maar zelden kantoren tegen waarin de tafeltennistafel en de boksbal een centrale plek hebben. Of waar in de taakomschrijving van de manager staat dat hij de vuilnis buiten moet zetten.

Wees creatief!
Als je verandering in die situatie wilt krijgen zul je moeten zoeken naar mogelijkheden om te bewegen in en om het kantoor. Misschien is er een mogelijkheid om een tafeltennistafel aan te schaffen en/of een dartbord op te hangen. Is er buiten een grasveldje? Dan kun je tussen de middag volleyballen, voetballen of badmintonnen. Wees creatief! Ik heb een keer op een kantoor een schommel zien hangen. Dat is nog eens een idee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten