woensdag 24 september 2008

Gebruik je heupen om rug-, nek- en schouderklachten te voorkomen

Bijna iedereen weet wel dat je bij het tillen je knieën moet buigen om rugklachten te voorkomen. Maar wat bijna niemand weet is dat het net zo belangrijk is om je heupen te gebruiken. Bovendien speelt het gebruik van je heupen een heel belangrijke rol bij het voorkomen van nek- en schouderklachten.

Als je staat en alleen je knieën buigt , gaat je bovenlichaam recht naar beneden. Probeer maar eens. Je komt dan gehurkt uit. Best handig als je even iets kleins van de grond wilt pakken, maar zodra je iets wilt tillen wat groter is – bijvoorbeeld een stoel – dan heb je een probleem. Je krijgt het moeilijk omhoog vanuit hurkzit.

Om iets groots te kunnen tillen moet je zowel je knieën als je heupen gebruiken. Je kunt ook bukken zonder je heupen te gebruiken, maar dan moet je in je rug buigen. Als je rug buigt wordt deze veel zwaarder belast. En omdat bij het buigen van de rug de schouders naar voren komen, worden zowel de schouder- als de nekspieren overmatig aangespannen. Dit zorgt voor een vergrote kans op klachten.

Bij het bukken op de juiste manier buig je dus zowel in je heupen als in je knieën. De rug blijft recht. Op de onderstaande afbeeldingen kun je het verschil zien tussen hurken, bukken zonder heupen en bukken met heupen.
Kijk maar eens of je tijdens het bukken je heupen kunt ‘vinden’.



1 opmerking:

  1. Rugpijn? Wat de DorSano rugpijn kliniek voor u kan doen.
    www.lage-rugpijn.nl

    In Nederland lijden ongeveer 2 miljoen mensen aan rugklachten. Als fysiotherapeut en osteopaat ben ik dagelijks bezig met problemen van het bewegings apparaat van de mens. Het meerendeel van de klachten die ik dagelijks behandel hebben rugklachten. Om die reden heb ik de laatste jaren een eigen behandel concept ontwikkelt. Dit concept heb ik DorSano genoemt. ( Dorsum = rug en Sano = gezond).
    Aan de basis voor de ontwikkeling van de DorSano methode waren mijn ervaring als fysiotherapeut, ergotherapeut en de 3 jaren die ik met het Origene concept gewerkt heb.

    De nieuwe DorSano methode bestaat uit 3 fases:
    Fase 1 Onderzoek
    Het DorSano onderzoek bestaat uit een combinatie van een normaal fysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek welke aangevuld worden met de medi mouse scan en de back-check. De Dorsano scan brengt de beweglijkheid van iedere wervel in beeld. Op deze wijze kunnen we zien waar er wervels blokkeren dan wel waar wervels te mobiel zijn.
    Met de back-check meten we de spierkracht van alle rompspieren en vergelijken de uitkomsten met een omvangrijke database om te weten of de absolute kracht voldoende is . Tevens vergelijken we de kracht tov de verschillende spiergroepen. Door dit totaal beeld te hebben kunnen we een individueel DorSano behandelplan opstellen.

    Fase 2 Reactivatie en mobilisatiefase
    In deze fase gebruiken we twee DorSano behandelstoelen. Deze behandelstoelen maken het mogelijk om de patient op een verantwoorde manier opnieuw de rug te leren bewegen. De door DorSano zelf ontwikkelde behandelstoel gebruiken wij om a-specifieke rugklachten te behandelen. Voor de tweede behandelstoel maken we gebruik van de bekende David Back behandelstoel, waarbij wij vnl specifieke rugklachten behandelen ( Arthrose, Hernia...)
    Gedurende deze fase worden tussentijdse evaluatie scans en back-checks gemaakt om het DorSano behandelplan te optimaliseren.

    Fase 3 Stabilisatie fase
    Deze fase zorgt ervoor dat de klachten ook niet meer terug keren. In deze fase trainen wij de diepe tussenwervelspieren (M.Multifidi) . Deze spieren geven de wervelkolom stabiliteit, waardoor klachten niet opnieuw ontstaan. Waarin wij ons onderscheiden tov andere stabilisatie therapien is het feit dat wij werken met een visueel feedback systeem waardoor snel leert hoe u die diepe tussenwervel spieren moet aanspannen.

    Wilt U meer van de DorSano methode weten kijk dan op www.lage-rugpijn.nl.

    Op de site kan u ook een afspraak maken voor een gratis rugscan.


    Heeft u vragen over rugklachten of rugpijn dan kunt u die via dit weblog stellen. Door deze vragen hoop ik dat u als lezer een beter beeld krijgt van wat rugklachten zijn en wat u er aan kan doen.

    Ik hoor graag van u......

    BeantwoordenVerwijderen